Min älskade Oscar lämnade en klocka efter sig

Min älskade gubbe Oscar (frid vare med honom, jag saknar honom varje dag) hade en väldigt fin klocka. Det var en Rolex. Modellen hette Datejust om jag inte minns fel. Idag ligger den i en låda på vinden, men jag funderar på att låta mitt barnbarn Destiny eller hennes bror Viggo ärva den. Det vore väl fint? Men nu ska jag briljera lite med den kunskapen som Oscar lärt mig under våra decennier tillsammans.

Är du ute efter en klocka av absolut högsta kvalitet, som har stor popularitet världen om och som varken kommer att gå ned i värde eller funktion under kommande decennier så är Rolex Datejust klockan för dig. Du har förmodligen hört talas om Rolex innan, det finns knappt en människa i väst som inte vet vad det företaget sysslar med. Men är du inte en fantast av klockor så finns det en risk att du aldrig hört talas om Rolex Datejust. Det är helt enkelt en av de klockor som Rolex gör och som har haft störst framgång någonsin.

Rolex Datejust

Även om Rolex Datejust först dök upp på marknaden 1945 så hade Rolex tillverkat klockor i olika former och storlekar sedan företaget startade 1908. Företaget grundandes i Schweiz, i staden La Chaux-de-Fonds som är lite av en legendarisk stad när det kommer till klocktillverkare, men tog först namnet Rolex år 1915. Anledningen till att namnet Rolex togs är oklart, men flera olika anledningar finns. Bland annat sägs att ett namn som kunde uttalas på alla världens språk var eftertraktat, eller att namnet skulle representera ljudet som låter när en klocka dras upp. Hur det ligger till med saken kommer dock aldrig säkerligen klarläggas.

Den första klockan någonsin som hade en självuppdragande kronometer och en datumvisare på urtavlan var Rolex Datejust. Även om sådana moderniteter lockade köpare på 40-talet så är det knappast därför en person köper en Rolex Datejust idag. Armbandsur har gått från att vara nödvändiga och användbara till att mer och mer vara ett smycke. Vi har både klocka och datum överallt vi går, speciellt i våra smartphones. Därför är det viktigare än någonsin för klocktillverkare att satsa på utseende. När du köper en Rolex Datejust så köper du inte bara en pryl som hjälper dig att hålla koll på tiden och datumet, du köper ett stiligt armbandsur med historiska rötter och en spännande framtid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *