Sekelskifteskåkar är min favorit

Skelskifteshus från Kungshus

Bilden är lånad från Kungshus.

Något jag tycker är väldigt fint är gamla seklesskifteskåkar. Ni ungdomar kanske inte ens vet vad det är för något. Eller hur ett hus i sekelskiftesstil ser ut! Så jag ska berätta för er, barn. Stilen på ett sekelskifteshus kommer som namnet skvallrar om från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Det var nämligen så att under 1880-talet byggdes det något enormt mycket. Det var som ett resultat av detta som det under 1890-talet, i samklang med stagneringen av husbyggen, som sekelskifteshusen fick genomslag. Man ville använda sig av bättre material och bygga med mer stil och finess än vad som gjorts under det föregående decenniet. Det byggdes också mer exklusiva lägenheter och villor. Byggnaderna som byggdes blev finare och dyrare byggnader helt enkelt. Själva arkitekturen var speciellt och de byggherrar som ritade husen tog inspiration från många olika epokers karaktäristiska drag och använde den till en och samma fasad. Det är detta som numera kallas sekelskifteshus. De är faktiskt äldre än vad jag är. Tänka sig!

Att bygga hus med sekelskiftesstil är mycket populärt. Om man vill följa de klassiska sekelskiftesstilen till punkt och pricka så skulle fasaden behöva vara gjort av natursten eller något annat material som gör att det liknar sten. Dekorationerna på fasaden ska vara i samma färg eller i liknande färg som själva fasaden och ju mer dekorerad fasaden är desto finare är huset. Bygger du ett sekelskifteshus så kommer du förmodligen inte att vilja ha interiören som fanns när stilen uppkom. Här är det förmodligen ett bättre val att välja den moderna stilens insida. Men det finns detaljer som inte försvårar den moderna människans vardagsliv överhuvudtaget, och som fortfarande är ytterst populära. Ett exempel på detta är takdekorationer och andra utsmyckningar som inte har någon annan funktion än att tittas på.

Det finns alla möjligheter i världen för dig och din familj att bygga ett sekelskifteshus. Om ni bestämt er för att bygga nytt hus är det bara att gratulera. Det är ett av livets största projekt ni just dragit igång, så fundera extra noga på hur ni vill att huset ska se ut och hur ni vill att interiören ska vara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *